Dan iz snova za NK Rudar: U sezonu sa novim imenom, ostaju Golja, Licul, Miškulin i Giljanović

Nogometaši labinskog trećeligaša u novu sezonu ulaze s novim službenim imenom, NK Rudar Trans Euro. Plod je to dvomjesečnih intenzivnih pregovora predsjednika kluba Remze Zalihića i uprave ove prijevozničke tvrtke u ekspanziji, uspješno okončanih sinoć kasno sporazumom oko projekta koji će, osim Trans Eura, financijski podržati još dvije tvrtke iz tog konzorcija, Rakos Iskopi i  Derossi Metali.

Financijska vrijednost ova tri ugovora je poslovna tajna, ali su, prema Zalihićevim riječima, dobra osnova za marketinšku nadgradnju i motivaciju ostalih sponzora, u cilju zatvaranja budžeta seniorskog pogona: „Postigli smo kompromis između naših želja i njihovih mogućnosti. Preko 30 godina sam u labinskom sportu, prošao sam veliki broj sponzora raznih profila, iskustvo mi govori da ‘vanjske’ firme sponzoriraju dok im se širom otvaraju sva vrata, a čim malo zaškripi nestanu. Ovo je najbolji primjer da domaće tvrtke imaju puno veći senzibilitet i respekt prema lokalnoj zajednici.“

Prvi čovjek „Kovara“ ne očekuje da će, nakon potpisa ovih ugovora, Zelenicama poteći, med i mlijeko, naprotiv: „Ugovori su vrijedni, ali želimo li ostati u vrhu, a želimo, predstoji nam mukotrpan rad, na svim poljima. Grobničan i Krk su podigli financijske kriterije u nebo, to će biti jako teško pratiti bez maksimalne racionalizacije i borbe za svakog sponzora. O nekim stvarima želim otvoreno porazgovarati i s čelnicima Grada Labina. Osobno me zanima isključivo viši rang. Ako ne bude šire podrške, i ako će se za opstojnost Rudara boriti nas nekolicina, kao sada, onda bolje da se klub spusti u županijsku ligu, a da se mi povučemo.“

Jednako delikatnom zadatku oko sponzora, Zalihić je zadnjih dana intenzivno radio i po pitanju igračkog kadra. Kako sada stvari stoje i tu je kockice posložio prema zacrtanom planu. Naime, sinoć su ostanak potvrdili Ivan Giljanović i Luka Miškulin, a danas Tino Licul i Gabriel Golja, pa se slobodno može reći da je bitka na oba polja okončana „kovarskim happy endom“.

„Kvalitetu ćemo sigurno imati, istina, bit će upitna kvantiteta. Iskustvo nas uči da nas je ona lani stajalo nezadovoljstva minutažom, gotovo svih. Stoga ćemo na jesen svjesno ići u rizik, i u rosteru imati maksimalno 20 nogometaša, pouzdavši se u njihovoj odgovornost po pitanju kartona i sreći kad su u pitanju ozljede. Drugi tjedan ću sjesti sa Škerjancem i Josipovićem i podvući crtu, te vidjeti što treba još napraviti“, zaključio je Zalihić.

Rudar Trans Euro s pripremama kreće 19. srpnja. Usuglašene su i kontrolne utakmice. Izuzme li se memorijalni turnir u Raši 14. kolovoza, „Kovari“ će sve ostale igrati na svom stadionu, u večernjem terminu od 20:30 sati.

Prva je na redu, u subotu 24. srpnja protiv juniora Istre 1961., a druga zadnji dan srpnja s juniorima Rijeke. Orijent 1919 u goste stiže sedmog, a Uljanik u petak 13. kolovoza. Nakon raškog turnira slijede generalka protiv Pazinke 21. kolovoza, a četiri dana kasnije prva službena utakmica u okviru pretkola Kupa Hrvatske. Početak III HNL Zapad predviđen je za subotu 28. kolovoza.

Updated: 06/07/2021 — 15:57