Stari znanac u subotu nositi će protivnički dres; Zalihić: Stekao sam dojam da mu neće biti žao ukoliko Rudar pobijedi

Ove subote, izvan ligaškog termina, zbog trajekta kojim se protivnici moraju vraćati, u 16:00 sati igra se prvenstveni susret 20. kola MŽNL NS Rijeka između Rudara i Cresa. Prvo prvenstveno gostovanje Cresa u Labinu, osim rezultatskog, ima poseban predznak.

Naime, gledatelji će po prvi put u službenoj utakmici na suprotnoj strani vidjeti u bijelom gostujućem dresu Tončia Zubovića, inače „alfu i omegu“ kluba sa Cresa, a ne u zeleno-crnom koji je nosio u sezoni 2001/2002. No, veza Zubovića i Rudara nastavljena je i kasnije jer je isti dugogodišnji sponzor omladinskog pogona labinskog kluba. Ipak, glavno svjetlo na odnose otočana i Kovara baca Zubovićev odnos sa predsjednikom Labinjana, Zalihićem.

Poznato je da potonji u najvećem dijelu ima dosta zategnute odnose sa ostalim kolegama, no za prvog čovjeka Cresa ima samo riječi hvale: „Uvažavam nogometne djelatnike poput Zubovića i Bogolina, jer žive za nogomet, a ne od nogometa.“ Upitan za epilog subotnjeg sraza Zalihić je u svom stilu izjavio: „Čujem se sa Zubovićem vrlo često, zadnje vrijeme i intezivno, stekao sam dojam da mu neće biti žao i ako Rudar pobijedi. Čak mi je obećao sponzorirati poznatog creskog janjca, ukoliko budemo na kraju prvaci.“ O samoj utakmici Zalihić nije htio govoriti zbog dvadesetodnevne odsutnosti, a neće ga vjerojatno biti ni na subotnjoj utakmici te nas je uputio na igrački kadar ili stručni stožer.

Čovjek koji je najzaslužniji za uspon Cresa do ove lige jest upravo Tonči Zubović, igrač koji je u toj spomenutoj sezoni 2001/2002 u 14 utakmica nastupio za labinski klub. „Bilo je to lijepo vrijeme. Igrao sam sa svojim prijateljima, iako mi je bilo teško, jer sam i tad živio na Cresu. Te su godine bili malo desetkovani, pa su me pozvali, a ponavljam, sa prijateljima je najljepše igrati.“ U zahvalu za igrački i sponzorski angažman, Zubović će prije susreta od Rudara na poklon dobiti uokviren dres sa najdražim brojem – 10. Neuništivi Zubović je u 45. godini života, ali ga to ne zaustavlja u igranju 90 minuta susreta, kao primjerice u Fažani prije 15 dana, te je važna karika u veznoj liniji Cresa.

Njegov klub plovi sukladno ambicijama: „Da, plan je da budemo između sedmog i 12. mjesta, ali nikako da uđemo u nemirnu završnicu pa da se moramo grčevito ‘vaditi’ iz problema.“ Upitali smo koga vidi kao novog prvaka: „Biti će žestoka borba, to je sigurno. Momčad Pazinke i Rovinja ne poznajem previše, a osim u Labinu, igrao sam i na Lošinju u tri navrata. No, najorganiziraniji klub je Rudar, kako sad stvari stoje, oni bi trebali biti prvak.“ 

Tonči Zubović prvi stoji s lijeva

Za izjavu smo zamolili i trostrukog Rudarovog strijelca protiv Lokomotive koji je izrazio zadovoljstvo igrom cijele momčadi: „U dobroj smo formi bez daljnjeg. Protivnik je bio opasniji na jesen, ali i oni znaju igrati nogomet, ne vidim baš da ih je netko dobio 6:1. Zbog toga, možemo biti optimistični.“ 

O Cresu Macan kaže: „Znam ih onoliko koliko sam igrao protiv njih, dva ili tri puta, to nije puno. Ali, znamo da imaju kvalitetne pojedince i moramo ozbiljno pristupiti utakmicu. Ako budemo pravi, vjerujem da će doći do izražaja naša kompaktnost i da bodovi neće iz Labina.“ Ovo je u sportskom pogledu poseban susret. Naime, povjerenik za suce lige MŽNL NS Rijeka, Šime Vukić, za glavnog djelitelja pravde odredio je prvoligašku akviziciju iz Kanfanara, Marina Vidulina.

Updated: 30/03/2017 — 9:58